Over

“Mijn streven is niet het reproduceren van de werkelijkheid. Ik vind het belangrijk wanneer iets onbenoembaar blijft.”

Foto: Xandra Donders

Anne Mensinga (Groningen, 1984) studeerde kunstgeschiedenis in Groningen. Daarnaast heeft ze zelf altijd geschilderd. Omdat ze meer verdieping zocht in het schilderen besloot ze zich in 2015 in te schrijven voor de basisscholing van de Klassieke Academie voor Schilderkunst. Momenteel heeft ze de vakscholing behaald en zit ze in het laatste jaar van de masterscholing. Hierbij wordt ze begeleid door Sam Drukker.

In mijn werk ben ik op zoek naar een schoonheid die zich niet opdringt, maar stil aanwezig is. Het verlaten interieur is daarbij een dankbaar onderwerp. Verstilling en sfeer zijn belangrijke thema’s voor me.
Ik verdeel het beeld in abstracte vlakken, waarbij elk vlak een verhaal vertelt. Hierbij ben ik op zoek naar een harmonisch geheel. Het onderlinge ritme, de kleurstelling en de compositie moeten voor mij een verhaal vertellen dat boven de voorstelling zelf uitstijgt.
In mijn compositie spelen horizontalen en verticalen een hoofdrol. Deze geven de voorstelling een bepaalde zwaarte en monumentaliteit. Verder maak ik gebruik van de strakke lijnen binnen de architectuur, die ik wil laten contrasteren met het sferische, ongedefinieerde van mijn eigen toets.
Verder speelt het licht een grote rol binnen de voorstelling. De lichtvlakken behandel ik als aparte vlakken, die het beeld abstraheren, en het afgebeelde ondergeschikt maken aan het ritme van het licht.
Qua kleurgebruik ben ik op zoek naar een ingetogen harmonie, ik gebruik daarbij vaak weinig verzadigde, soms vuile tinten.
Al deze middelen gebruik ik om tot een beeld te komen dat voor mij de sfeer vangt van een bepaald moment en een bepaalde plaats.